Wega Group logo
16/4/2020

”Propulsio Wegan kasvulle ja menestykselle on asiakkaan tarpeista lähtevä eri alueiden asiantuntijoiden yhteistyö”, sanoo Wegan uusi operatiivinen johtaja Toni Hemminki

Huhtikuun alussa Wegan toiminta sai lisää tuulta purjeisiinsa, kun Toni Hemminki aloitti yhtiömme operatiivisena johtajana. Vuodesta 2018 alkaen Wegan hallituksen jäsenenä toiminut Toni vahvistaa yritystämme tuoden mukanaan laajaa kokemusta teollisuuden ja energiasektorin johtotehtävistä.

”On ollut hienoa seurata ja osallistua Wegan toimintaan hallituksen jäsenenä vuodesta 2018 lähtien. Olen innoissani tästä mahdollisuudesta päästä osaksi ja edelleen kehittää Wegan operatiivista tiimiä, joka tarjoaa palveluita muun muassa kaasun jakeluun, biopolttoaineisiin ja ympäristöpalveluihin liittyen”

Toni kommentoi uusia haasteitaan nimityksen tultua julki loppuvuodesta 2019..

Ennen Wegalle siirtymistään Toni toimi usean vuoden ajan Fennovoiman toimitusjohtajana, ja lisäksi työhistoriaa on kertynyt muun muassa Rautaruukilta, jossa hän työskenteli konsernin strategia-, teknologia-, energia- ja ympäristöjohtotehtävissä.

Istuimme alas Tonin kanssa ja pidimme etäyhteydellä juttutuokion, jossa tuorein wegalainen ja yhtiön uusin osakas avaa ajatuksiaan Wegasta ja päätöksestään siirtyä energia-alan megaprojektista 30 hengen energia-alan kasvuyritykseen.

Toni Hemminki - Wega Group

Toni, ensimmäiset kaksi viikkoa Wegan operatiivisena johtajana ovat nyt takana. Aloitetaan klassikolla: miltä nyt tuntuu?

”Hienolta! Harvoin pääsee tekemään töitä näin hienon porukan kanssa. Olen tutustunut jo hallituksen jäsenenä kaikkiin Wegan tiimeihin ja tekijöihin ennen varsinaista töiden aloittamista. Toki ekasta päivästä lähtien olen joutunut johtamaan etänä, mikä osaltaan tekee hommasta vaikeampaa, mutta se on minusta vain mielenkiintoinen haaste, joka on luotu voitettavaksi.”

Miten ja miksi päädyit töihin Wegalle?

”Tunnen yhtiön perustajia jo vuosien takaa. Teimme yhdessä töitä, kun Wega konsultoi Tornion Manga LNG
-hanketta, johon osallistuin yhden perustajajäsenen ja omistajan kautta. Kun Niko pyysi minua mukaan Wegan hallitukseen, lähdin mielelläni mukaan kasvavaan ja kehittyvään yhtiöön. Muistan aina miettineeni, kun Niko oli soitellut minulle, että onpa hienon kuuloista hommaa, kun mennään viikko toisen jälkeen eteenpäin kasvuaskel askeleelta. Syntyi vahva henkilökohtainen tunne positiivisesta spinnistä, joka Wegan kasvua minusta hyvin kuvaa.”

”Sittemmin minulle avautui mahdollisuus päästä yhtiöön osakkaaksi, ja katsoin, että nyt on hyvä mahdollisuus päästä mukaan rakentamaan hienoa uudenlaista yhtiötä suomalaiselle energia-alalle. Asiakkaat tarvitsevat aiemmasta poikkeavia ratkaisuja maailman myllerryksessä, ja uskon, että meillä on Wegalla juuri oikea porukka niitä kehittämään. Meidän asiantuntijoissamme elää valtavan hieno eri liiketoiminta-alueiden symbioosi, joka pystyy nopeasti reagoimaan asiakkaiden tulevaisuuden tarpeisiin energiamaailman nykyisessä murroksessa.”

”Harvalla etenkään tämän kokoluokan yrityksellä on yhtä monipuolista joukkoa asiantuntijoita aina geofysiikan ja biologian tohtoreista kauppatieteilijöihin, diplomi-insinööreihin ja merikapteeneihin. Kaikki tämä osaaminen ja kokemus tuotuna yhteen kykenee mielestäni luomaan jotakin ihan uutta ja uudenlaisella ketteryydellä. Tästä olemme saaneet myös asiakkailta hyvää palautetta.”

Wega on energiamurroksen edelläkävijä. Miten itse näet energia-alan tulevaisuuden; millaisia ovat tulevaisuuden energiaratkaisut?

”Tulevaisuuden ennustaminen on aina yhtä vaikeaa tai helppoa. Energiakentässä kestävyys on ollut ja tulee selvästi olemaan tärkein ajuri lähivuosien aikana. Koronaeristäytyminen puolestaan todennäköisesti nostaa jatkossa paikallisten sekä kotimaisten energialähteiden kysyntää huoltovarmuusnäkökulmasta, joka on mielestäni yksi tärkeä ajuri energia-alan kehittämisessä, mutta tuppaa aina välillä hyvinä aikoina unohtumaan.”

”Olen jo pitkään todennut, että myös tulevaisuudessa hyvä kansallinen energiaratkaisu on jatkaa ja pitää yllä monipuolista energialähde- ja tuotantovalikoimaa. Uusiutuvuus, hiilidioksidivapaus ja resilienssi ovat mielestäni avainsanoja, kun tätä energiajärjestelmää kehitetään kotimaamme tarpeisiin.”

Mitkä ovat tähänastisen urasi tärkeimmät opit, joita haluat Wegalla viedä eteenpäin?

”Ensiksi: Katso jokaista tilannetta uutena – jotta arvioit asiantuntijoiden ideat ilman ennakko-odotuksia. Eli jonkinlainen liiketoiminnan kehityksen zen- tai mindfulness-mielentila on mielestäni tärkeää, jotta kaikkien ideat ja innovointivoima saadaan kasvun työntövoimaksi. Useasti kehityksen esteenä ovat ‘luutuneet’ toimintamallit, eli tehdään kuten aiemminkin ja monet huippuideoijat ja ideat lannistetaan katsomalla taakse- eikä eteenpäin. Tunnen joka päivä wegalaisten kanssa töitä tehdessäni, että meillä, vielä aika uutena yhtiönä, on hienon tuore katsantokanta energia-alan kysymyksiin. Lisäksi osaamme aikaisempaa kokemusta hyödyntämällä sekä vahvasti eteenpäin katsomalla löytää uudenlaisia ratkaisuja asiakkaidemme tarpeisiin.”

”Toiseksi: Asiakas on paras mittapuu kehitykselle ja fokukselle – kaikissa toimissa on hyvä miettiä läpi, mitä ja miksi asiakas on tästä toiminnasta/tuotteesta/palvelusta valmis maksamaan. Näin vältytään turhalta tekemiseltä ja keskitytään olennaiseen.”

“Kolmanneksi: propulsio Wegan kasvulle ja menestykselle on asiakkaan tarpeista lähtevä eri alueiden asiantuntijoiden yhteistyö.”

Missä näet Wegan viiden vuoden kuluttua?

”Näen ympärillämme suuren joukon asiakkaita, jotka arvostavat asennettamme etsiä heille sopivia ratkaisuja energiakentän nykyisiin ja tuleviin pulmiin. Olemme vahvasti kasvamassa kohti biotalouteen perustuvaa liiketoimintaa, ja kokoluokassa olemme moninkertainen nykytilanteeseen verrattuna.”

”Wegan sisällä näen vahvan asiastaan innostuneen asiantuntijajoukon, joka kasvaa ja kehittyy matkamme varrella. Uskon, että seuraavan viiden vuoden kasvun jälkeen meistä moni tulee katsomaan taaksepäin ja ajattelee: ‘olipa hieno legi urapolun purjehduksessa’, ja tuntee nöyrää kunnioitusta toisiaan kohtaan siitä avusta ja yhteistyöstä, mitä on tullut saatua ja tehtyä.”

Otetaan vielä loppukevennykseksi bonuskysymys: kerro lukijoille jotakin yllättävää itsestäsi.

”Olen vieläkin salaa ylpeä, että olin perustamassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston Teekkarimuusikoiden elektronisen musiikin alajaostoa, joka näyttää olevan vieläkin toiminnassa.”